Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Νίκος Καββαδίας, ένα μοναχό άγαλμα στο Αργοστόλι

Ο Νίκος Καββαδίας αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους ποιητές σε ολόκληρη την Ελλάδα, με φήμη που ξεπερνά τα όρια της Χώρας. Πολλά από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν και έγιναν επιτυχίες από τους πλέον αναγνωρισμένους τραγουδιστές του έντεχνου δημιουργήματος. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το «Willy» ή το «Μαχαίρι», αλλά και τα υπόλοιπα τραγούδια της συλλογής «O σταυρός του Νότου».

Ο Νίκος Καββαδίας έζησε ολόκληρη τη ζωή του στη θάλασσά και έκανε ιδεολογία το «όπου γης πατρίς» (όπως και πολλοί συντοπίτες μας που μεγαλούργησαν στο εξωτερικό). Πόσοι πραγματικά γνωρίζουν ότι η καταγωγή του είναι από την Κεφαλονιά και μάλιστα από το Φισκάρδο; Το σπίτι του υπάρχει εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο στην πιο γραφική μεριά της νήσου, την κοσμοπολίτικη και πολυδιαφημισμένη αυτή περιοχή.

Στο Αργοστόλι, τιμώντας τον μεγάλο συμπατριώτη μας ποιητή, φτιάχτηκε άγαλμα σε ανάμνηση του. Το άγαλμα αυτό τοποθετήθηκε στο τέρμα της παραλίας του Αργοστολίου, σε ένα μικρό πλάτωμα με παγκάκια ακριβώς μετά το παλαιό κολυμβητήριο. Το άγαλμα αυτό αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που με την ποίησή του κατόρθωσε να κερδίσει τη συμπάθεια και την εκτίμηση όλων.

Παλαιότερα μάλιστα υπήρχε διεθνές 15ήμερο φεστιβάλ σε Αργοστόλι και Ληξούρι, με τη συμμετοχή παγκοσμίου φήμης συγκροτημάτων και χορωδιών από ολόκληρο τον κόσμο. Τα τελευταία 10 χρόνια το φεστιβάλ αυτό καταργήθηκε, αφού θεωρήθηκε από τους τοπικούς άρχοντες ως πολυδάπανο, με αποτέλεσμα το άγαλμα μοναχό να μένει και να μας θυμίζει και αυτή την εποχή.
Μια καταπληκτική μορφή ,που μεγαλούργησε ποιητικά δίνοντας την ψυχή του, με απόλυτη αγάπη για τον τόπο του .....Φυσικά με το πέρασμα των χρόνων, ως εκμοντερνιστές, αφορίσαμε το δικαίωμα από τα νέα παιδιά να λάβουν γνώση και μέρος σε ένα υπέροχο φεστιβάλ μετά από την απόφαση των αρμόδιων τοπικών αρχόντων . Υπέροχες πρωτοβουλίες για μια υπνωτισμένη πολιτιστικά νεολαία .

Χείλαρης Γεράσιμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου